Как да се храним здравословно?

Който и да попитате ще ви отговори, че много добре знае как да се храни здравословно и му е писнало всеки да му обяснява кое е здравословно и кое не. Тази статия е за всички, които знаем какво да ядем и какво не, но забравяме (в повечето случаи нарочно) и имаме нужда от малко напомняне от време на време!

Събрах някои основни правила, които да спазваме за да сме здрави и да се чувстваме добре или най-малкото за да си мислим, че правим нещо за себе си :). Имайте предвид, че няма храна, която да е изцяло полезна или изцяло вредна, всичко трябва да се консумира умерено и менюто ни да е разнообразно.

1. А преди храненето е пиенето на вода и до втръсване познатото ни “Пийте по 2-3 литра вода на ден!”. Обаче, това което малко хора не знаят или може би знаят, но не спазват е, че вода се пие на гладно! Половин час е достатъчно да се изчака и след това може да се храните. Изключително вредно е да се поемат течности по време или след хранене, защото те разреждат стомашните киселини, които разграждат храната, която сме поели. Това води до забавяне на усвояването на храната, и оттам до гнилостни процеси в организма.

2. Яжте плодове, но ги хапвайте самостоятелно между храненията или като предястие, а не като десерт. Плодовете отнемат само 30 мин да се разградят в тялото ни. Когато ги поемаме след основната храна, която има нужда от поне 2-3 часа да се обработи, плодовете ферментират в стомаха ни.

3. Хапвайте 70% от храната си в суров вид – най-вече плодове, зеленчуци и ядки.

4. Дъвчете бавно и много. Така помагате на организма си да усвои храната по-бързо. В слюнката ни се съдържа ензима амилаза, който разгражда въглехидратите.

5. Хапвайте храни богати на ензими – това са пресните плодове и зеленчуци. Колкото по-скоро откъснат е един плод или зеленчук , толкова повече ензими съдържа. Същото е и с месото и рибата. За съжаление не можем да консумираме месото и рибата в суров вид, а ензимите умират при термична обработка, затова колкото по-малко време и на по-ниска температура готвим, толкова повече ензими ще се съхранят в храната.

6. Откажете се или намалете пърженото. Ако все пак хапвате пържено, нека да е прясно току що приготвено, а не претоплено. Когато в едно олио се пържи няколко пъти (както е във веригите за бързо хранене, а и в повечето ресторанти) тогава в него се образуват съединения, които могат да бъдат дори канцерогенни.

7. Нека да има 2 часа от вечерята до лягането. Ако сте вечеряли рано и после пак сте огладнели, хапнете плод , но отново поне половин час преди сън. Ако можете да пропуснете вечерята или да хапнете нещо съвсем леко като салатка ще ви се отрази най-добре!

8. Не смесвайте много храни докато се храните. Така затормозявате стомаха си и му отнема много по-дълго време да преработи храната, защото различните храни имат нужда от различна киселинност и ензими за разграждане.

9. Консумирайте храни богати на Омега 3 и Омега 6 мазнини като авокадо, зехтин, риба,чия, ядки като лен, коноп, слънчогледово и тиквено семе, орехи. Но не прекалявайте. В големи количества всички мазнини са вредни! Около 30-40 грама сурови ядки на ден са достатъчни!

9. Хапвайте риба– за предпочитане по дребна. Идеята е, че големите риби се хранят с по-малки и така нивата на живак в големите риби са по-високи. Но е спорно защото по други теории, тези риби съдържат повече селен, който се свързва живака и така не е опасен.

10. Избягвайте ГМО продукти като пшеница, царевица и соя: За съжаление се смята, че вече всяка пшеница е генно модифицирана. Затова предпочитайте хляб от лимец, елда, амарант, киноа и просо. А хубавото е, че повечето от тях са безглутенови. А и ако си го приготвите сами ще е още по-полезен.

И незабравяйте да се движите! Не е нужно да се бъхтите във фитнеса 2 часа след работа. Просто се качете по стълбите вместо с асансьора, отидете пеша до магазина вместо с колата или се разходете в обедната почивка. Движението повдига тонуса и създава настроение! А ако имате и добра компания си е истинско удоволствие!

 

One thought on “Как да се храним здравословно?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *