Пица с домашно тесто от лимец

Пак е време за домашна пица! Ммм вече ми ухае на разтопен кашкавал и препечена коричка!

Необходими продукти за 2 пици от 30см

1 среден варен картоф (идеята за картоф в тестото за пица, дойде от блога на Vanilla Kitchen, който следя с голям интерес)
1ч.ч. брашно от лимец (аз съм си намерила едно магазинче, къде ми го мелят на момента и така си имам прясно брашно от лимец)
1 и 1/2ч.ч. бяло брашно (за съжаление се говори, че бялото брашно дори и у нас e ГМО и за да сме сигурни, че това, което използваме не е, трябва или дядо ни да го е сял, тоест да му знаем произхода или да си купим от био магазин с необходимите сертификати и разбира се на безумна цена )
1/2 ч.л. сода за хляб
1/3 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. вода
3с.л. зехтин
щипка захар
щипка сол

Сварявате си картофа и го намачквате докато е топъл, прибавяте към брашното и намачквате с ръце картофа с брашното. Добавяте кипналото киселото мляко със содата, после водата и зехтина. Разбърквате и щом се сгъсти започвате да месите с ръце, както се меси тесто за хляб. Ако е необходимо слагате още брашно докато поема. Няма нужда от време за втасване, така че щом спре да лепне разделяте на две части и разточвате пиците. Аз го правя на ръка без точилка. Слагам в намазнени със зехтин тавички. Включвам фурната на 180 градуса отгоре и отдолу с вентилатор и чакам да загрее. През това време си нарязвам вкусотиите за плънката.

Всеки обича пицата си по специален начин. Аз предпочитам да има чушки, сирена, лютеница и риган. На децата слагам пилешко филе, кашкавал, топено сирене и царевица.

А как изглежда вашата любима пица? Дайте идеи за зеленчуци, които слагате на пицата.

Ооо щях да забравя, печете 15 минути, по средата на фурната, като проверявате дали се е опекла и отдолу. Ако не, сложете я за още 5 минути само отдолу. Искаме хрупкава коричка!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *