“Здравословна” торта Гараш

Любимата торта на нашето семейство е Гараш! Наши приятели от много време правят уникална домашна торта Гараш и аз чак сега реших да плагиатствам рецептата! Но не си мислете, че сложих всичката захар, както беше по рецепта или, че не замених някой друг продукт, с алтернативния му „по-здравословен“ 🙂

Продукти за малка торта от 8 парчета, ако ще имате повече гости удвоете дозата

200г орехи
3 яйца
1/3ч.ч. кафява захар
2с.л мед
3с.л. кокосово масло
1с.л. какао

за глазурата
50-80г черен шоколад
3-4 с.л. ядково мляко или краве мляко

Отделяте жълтъците и ги смесвате със захарта, меда, какаото и маслото. Белтъците ги разбърквате с миксер на пяна и леко омесвате със смлените орехи. Внимание!!! Проверете орехите за изпуснати черупки! Много е неприятно да ви хрупа тортата на орехови черупки. Аз ги преглеждам ядка по ядка и пак ми се случва да пропусна някоя черупка. Така, че двойна проверка няма да навреди!

После пак внимателно добавяте и другата смес. Разбърквате и изсипвате в силиконова форма за да не залепне. Аз намазах тавичката с масло и пак беше залепнала. Така, че силиконовата форма е чудесно решение. Печете 20-30 минути на 180 градуса като проверявате с клечка за зъби дали е готова.

Изчаквате да изстине и приготвяте глазурата. Разтапяте на водна баня 50 грама черен шоколад и добавяте няколко лъжици мляко, може да е ядково или прясно. Разбърквате докато се получи хомогенна течна глазура и заливате вече изстиналата тортата. Може да украсите с кокосови стърготини или натрошени ядки!

И хапвайте само по едно парче, че е доста калорична! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *