Да си дойдем на темата за здравословното

От всякъде чувам, че месото и млечните продукти трябва да се откажат напълно. Но как да стане това като сме свикнали поне обед и вечер да похапваме месо, а млякото и сиренето присъстват на масата ни още по-често. За мен пълното отказването ми се струва невъзможно, а и здравословната страна на това ми е още под въпрос. Нали месото и млечните продукти съдържат специфични аминокиселини, които трудно се набавят с растителни храни. Разбира се, това не е невъзможно, трябва само добре да подбираме храната си, за да си набавим тези аминокиселини. Което от своя страна си заслужава, ако няма да приемаме и токсините, които са в месото.

Защо е вредно месото? Освен, че съдържа токсини, месото трудно се разгражда и е причина за гнилостни процеси в стомаха, което води до ракови заболявания след време. Колкото и силно да звучи, хората не се стряскат от такава информация, защото всички ядат месо, ако аз ще живея малко, то и другите ще живеят толкова. Стадното чувство е много силно развито в нашето общество. Но и когато нещо е модерно като здравословното хранене, пак не му обръщат внимание щом се изисква от тях усилие или се съсредоточават в едно нещо например отказват газираните напитки или заместват обикновената морска сол с хималайска и смятат че са изпълнили своя дял от здравословното.

Да не се лъжем, аз също съм от тези хора, отказала съм се от нещо вредно, но и много други такива вредни хранителни навици си ги пазя като че ще свърши света ако не изям нещо сладко след вечеря или ако нямам бисквитка с кафето сутрин.

И все пак трябва да започнем от някъде и затова съм решила да изготвя едноседмично меню без месо. Знам, че постещите издържат 40 дена без месо, но за мен ще е постижение и една седмица. Не ви давам идеи да ставате вегетарианци. Казвам, че е хубаво човек да разнообразява менюто си и точно сега в сезона на пресните зеленчуци и плодове това би било най-удачно.

И така с моя “огромен” опит в готвенето, събрах най-лесните и бързи безместни ястия, за които се сещам:

Понеделник
Обяд: ориз с коприва, морковче, пресен лук и джоджен
Вечеря: омлет със сирене и салата

Вторник
Обяд: риба и салата
Вечеря: леща

Сряда
Обяд: броколи на пара със сирена
Вечеря: печени картофи с масло и подправки

Четвъртък
Обяд: ризото с гъби
Вечеря: зеленчуци на пара

Петък
Обяд: риба със салата
Вечеря: огретен с картофи

Закуските оставам на вас, всеки си има сутрин своите навици, някои пият кафе с кроасан, други хапват баничка с боза или мляко с овесени ядки, аз бих препоръчала пресните плодове или сок от пресни плодове.

Салатите са по ваш вкус, сега има всичко: зеле, моркови, домати, краставици, пипер, царевица. Моята любима е домати с моцарела и пресен босилек. Внимавайте със зелето и моркови на вечеря защото трудно се смилат и по-добре да ги хапвате през деня. Това по принцип се отнася за всички сурови зеленчуци, добре е да има поне 2-3 часа от хапването им преди лягане. За рибките да не пропусна, предпочитайте по-малките, те са по-ниско съдържание на живак например пъстърва, скумрия, бяла риба, хек и сьомга.

Хайде до уикенда ще пиша как е минала седмицата и дали съм удържала без крехка свинска пържолка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *