Защо французите са по-слаби?

Винаги съм си мислила, че американците са дебели, а ние българите сме слаби. Това беше преди да отида на екскурзия до Париж.

Странно, но факт, французите са слаби и мъжете, и жените. По-слаби от българите в пъти.

Paris

Paris

Първото ми обяснение беше в това, че ходят повече, нямат асансьори в сградите, а те са четири-пет етажни поне. Нямат ескалатори в метрото. Искат, неискат изкачват стълби.

Но истината не е само в стълбите, а в по-малкото количество храна. Може да е клише, но това е истината. Всеки си мисли, че сигурно има някаква тайна, нещо различно в климата, храната или начина им на живот. Има много разлики между нас и тях, но основната причина те да изглеждат добре е по-малкото количество храна и може би, чувството им за естетика (към храната и към тях самите). Те си хапват вкусотии, не ме разбирайте погрешно, аз не пропуснах да опитам топящите се в устата, изкушаващи “макарони”. Но истината, поне за мен, е да се хапва с мярка.

Да вземем за пример закуската: един кроасан с чаша кафе. Ако сравним баничката с боза и кроасана с кафе ще видим че грамажът на баничката е два-три пъти повече от този на кроасана.

За обяд французите хапват салата или сандвич в близкото “кафене”, но никога на крак. Да си призная не видяхме някой да хапва докато върви или чака за автобуса.

Когато вечеряхме, това, което ми правеше най-силно впечатление бяха малките масички в заведенията. Малки чинии, малки порции. А салатите и сирената винаги присъстват във вечерното меню на французите.

Такива са впечатленията ми от кратката екскурзия до Париж. Ако някой има други наблюдения защо французите са слаби, ще се радвам да ги сподели. Може да научим още някой трик, който да ни поддържа във форма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *