Закуска с елда

Ако поне малко се интересувате от здравословно хранене, а аз си мисля, че вече всеки се интересува защото му се налага (дали на вас или на ваш близък), то сте като мен объркани от противоречащата информация, която получавате от различните източници. Например относно свинското и пилешкото. Едни казват да не ядем свинско, защото е много мазно и увеличава холестерола, а да ядем пилешко, защото е по-диетично. Други казват, че пилешкото е пълно с хормони, затова да ядем свинско. Според някои източници месото и животинските продукти са вредно като цяло, а според други трябва да ядем месо, защото в него има незаменими аминокиселини. И така в един момент човек си казва: “Гледайте си работата, ще ям каквото ми се яде!”. За съжаление стигаме до там, от където сме започнали, а подсъзнателно знаем, че лошите навици на хранене само ни карат да се чувстваме зле, по-уморени, все по-гладни и в крайна сметка ни разболяват.

Истината може би е да слушаме себе си, собствените си инстинкти и реакциите на собственото си тяло.

От известно време размишлявам над здравословната страна на бобовите и зърнените култури, колко малко от тях познаваме и колко още по-малко консумираме. Последните статии, които съм чела, казват, че ядките, бобовите и зърнените култури трябва да съставляват 70-80% от дневната ни храна, а останалите 20-30% да са плодове и зеленчуци. Представяте ли си какво означава това? Всеки ден на закуска плод и ядки, обед- леща, а за вечеря боб. Почетох малко повече и разбрах, че има и други култури, много по-полезни от пшеницата и белия ориз, които между другото дори и не влизат в тази диета, защото се смята, че са вредни.

Ако влезете в един Био магазин или тези за диабетици, в сектора варива ще намерите много нови имена, които няма да ви говорят нищо, поне на мен не ми говореха нищо преди време. Това са елда, амарант, киноа, спелта, просо, кафяв ориз, соя, нахут и др.

Реших да изпробвам тези култури като започна с елдата. Ето и малко информация за нея:

Здравословната ЕЛДА:

1. Богата е на лесноусвоими белтъчини, включително незаменимите аргинин и лизин; въглехидрати, фибри, ябълчeна, лимонова и оксалова киселина

2. Съдържа витамини от група B, PP, P, E

3.Съдържа множество елементи: желязо, калций, магнезий, фосфор, мед, цинк, бор, йод, никел, калии и др.

4.Бедна е на мазнини, което я прави подходяща за диетично хранене

5. Най-бедна на съдържание на въглехидрати, в сравнение с останалите зърнени култури, което я прави подходяща за диабетици.

Елдата произхожда от дълбока древност – 6000г преди Христа в Югоизточна Азия. Наричана е храната на бедните, защото лесно се отглежда. Най-популярна е в Индия и Русия. Има много лечебни свойства, използва се при анемия, косопад, чупещи се нокти, остеропороза, ревматизъм, подобрява функцията на щитовидната жлеза, помага при хипертония, подобрява кръвообращението. Подсилва имунната система. Подобрява зрението. Лекува заболявания на черния дроб и разширени вени.

Как да консумираме:
– сварена за закуска с масло, мед и сирене или с плодове
– сварена и охладена в салати;
– в супи вместо фиде или ориз;
– за кълнове;
– сварена и после сготвена със зеленчуци и зехтин;
– смляна на брашно за хляб, палачинки, курабийки и бисквити;
– в комбинация с други брашна, например 1:3 елда и спелта (пшеница);
– бебешки каши.

Сега и моята рецепта, която е доста удачна и за малки деца. Измивате половин чаша елда и варите 20 минути. Прецеждате добре и добавяте към подсладено прясно мляко за закуска или към млечен крем за десерт. Гарнира се с плодове според сезона.

Детето не прави разлика с мюсли и си го хапва доволно за закуска. А в кремчето каквото и да се добави ще е вкусно и детето ще го яде 🙂

Елда можете да добавите към любимите си ястия и ще знаете, че сте направили една крачка към по-здравословния и по-отговорен към себе си и хората, които обичате, живот.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *